‘Een heidense uitdaging’ door ds. Bart Gijsbertsen

Een heidense uitdaging”, leven met de God van Israël. Bart Gijsbertsen, 2015 Royal Jongbloed, Heerenveen ISBN 978-90-6353-717-3 – 284 pag

Met vlotte pen heeft Bart Gijsbertsen, PKN-predikant en medeoprichter van het Platform, dit boek geschreven. Vijftig meditatieve Bijbelstudies. Geen dagboek, maar een ‘weekboek’ misschien? De schrijver geeft stof genoeg tot nadenken. Na telkens drie bladzijden meditatie met voorbeelden die uit het leven gegrepen zijn, wordt ieder stuk afgesloten met een korte (bijbel)tekst en een bondige conclusie.

Ds Gijsbertsen noemt de denkers aan wie hij schatplichtig is: een indrukwekkende rij onder wie Miskotte, Heschel, Wiesel. Duidelijk mensen die het Jodendom vertegenwoordigen of er diepgaand mee in gesprek waren/ zijn.

De ‘uitdaging’, het snijden in het eigen vlees van de christelijke theologie, bij het luisteren naar de Joodse traditie, trof ik wat minder aan in dit boek. De vorm van een afgeronde meditatie leent zich daar misschien niet zo voor. Graag zou ik daar nog eens meer over horen van deze auteur.

Van harte aanbevolen: spotgoedkoop!

Nini Vonk-Wartena

Comments are closed.