Sluiting Deventer Sjoel!

Vandaag dd. 30 juli 2018 verschenen persberichten in diverse media die melden dat de Deventer Sjoel niet behouden kon worden voor de Joodse gemeente Beth Shoshanna. Wij treuren met deze gemeenschap over het verlies van hun eerbiedwaardige gebedshuis. Eerder (26.7.2018 in het dagblad TROUW) vernamen we het bericht dat de gemeente Deventer geen vergunning had afgegeven om in de synagoge, dat een rijksmonument is, een voedselhal te gaan exploiteren. Uit dit bericht gloorde enige hoop dat de sjoel behouden kon worden als religieus onderkomen. Tot onze schrik is nu duidelijk geworden dat per 1 augustus a.s. de huur aan de Joodse gemeente is opgezegd.

De Joodse geloofsgemeenschap verhuist naar Raalte waar men met open armen is ontvangen. Wij zijn geschoklt door deze hele gang van zaken.

We wensen de Joodse gemeenschap Beth Shoshanna een lange zegenrijke tijd toe in hun nieuwe onderkomen.

Als Platform hebben we alle pogingen gesteund om de sjoel in de Golstraat in Deventer haar religieuze betekenis te laten behouden. Het heeft helaas niet zo mogen zijn. Wij danken een ieder die haar en zijn bijdrage heeft geleverd aan het behoud van de Deventer sjoel.

Comments are closed.