De Palestijnse terroriste Ahlam Tamimi doodde 19 jaar geleden met een aanslag in Jeruzalem 16 mensen, onder wie 5 leden van een Nederlands-Israëlitisch gezin.
Maar liefst 16 organisaties, evenals leden van de Tweede Kamer, roepen minister Blok (Buitenlandse Zaken) op om bij Jordanië aan te dringen op de uitlevering van Ahlam Tamimi.
Tamimi wordt gezocht door de Verenigde Staten, maar Jordanië frustreert de uitlevering. Zondag is het exact 19 jaar geleden dat de aanslag plaatsvond.
De oproep – een initiatief van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) – is onder andere ondertekend door de grootste Joodse instellingen, Christenen voor Israel en Kamerleden Joël Voordewind (ChristenUnie) en Raymond de Roon (PVV). De volledige brief is hier te downloaden (pdf).
“Middels dit schrijven willen wij – 16 Nederlandse organisaties en ondergetekende individuen – onze afschuw uitspreken over de weigering van het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië om Ahlam Tamimi uit te leveren, een Palestijnse terroriste die verantwoordelijk is voor de moord op onder meer vijf Nederlanders“, zo schrijven de organisaties vrijdag. “We roepen u op om alles in uw macht te doen om Tamimi uitgeleverd te krijgen aan de Verenigde Staten en verklaren ons solidair met de nabestaanden en hun strijd voor gerechtigheid.“
Nederland heeft in het bijzonder belang bij de berechting van de terroriste. Onder de 16 dodelijke slachtoffers bevonden zich ook vijf leden van het Nederlands-Israëlische gezin Schijveschuurder: Tzira (41), Motti (43), Ra’aya (14), Yitzhak (4) en Hemda (2). Nog twee dochters van de familie Schijveschuurder, Leah en Chaya, raakten ernstig gewond. Ze bleven alleen achter met hun drie oudere broers, die niet mee waren op het uitstapje naar Jeruzalem.
Sbarro-aanslag
Ahlam Tamimi werd in 2001 gerekruteerd door terreurgroep Hamas. Ze kreeg de opdracht om een doel voor de bomaanslag te zoeken, en bracht op 9 augustus 2001 zelfmoordterrorist Ahmed Al-Masari naar het Sbarro-restaurant in Jeruzalem. Hij droeg een bom bij zich, verstopt in een gitaarkoffer. De bom woog tussen de 5 en 10 kilo en bevatte honderden metalen bouten, moeren en spijkers om de schade te maximaliseren. Terwijl Tamimi buiten bleef, ging Al-Masari het restaurant binnen en liet hij de bom afgaan.
Het is op dat moment ongeveer 14.00 uur, en het restaurant was gevuld met klanten die kwamen lunchen. In totaal kwamen 16 mensen om het leven, waaronder zeven kinderen en een zwangere vrouw. Nog eens 130 mensen raakten gewond. Volgens ooggetuigenverslagen was de drukke winkelstraat “volledig bezaaid met bloed en lichamen: van de doden en van de stervenden”. Tamimi beschreef later in een interview op het Palestijnse televisiestation Al-Aqsa TV dat ze haar glimlach wilde verbergen, maar dat niet kon, toen ze op de radio het aantal slachtoffers hoorde oplopen.
Uitleveringsverzoek
Vanwege haar aandeel in de aanslag werd Tamimi door een Israëlische rechtbank veroordeeld tot 16 keer levenslang, en daarnaast nog eens 250 jaar. Ze kwam echter in 2011 vrij als onderdeel van de gevangenenruil tussen Israel en Hamas. Sindsdien woont Tamimi in Jordanië, waar ze als een nationale held wordt gezien. Zo heeft ze haar eigen televisieprogramma. De terroriste heeft nooit enige blijk van berouw getoond. In tegendeel: in een interview bij EenVandaag was te zien hoe ze moest lachen toen de interviewer vertelde dat er geen drie, maar acht kinderen waren omgekomen bij haar aanslag.
Onder de slachtoffers bevonden zich ook twee Amerikaanse staatsburgers. De Verenigde Staten verzocht Jordanië na de vrijlating van Tamimi daarom om uitlevering, maar zonder succes. Hoewel de twee landen een uitleveringsverdrag hebben gesloten in 1995, weigert Jordanië op arbitraire gronden gehoor te geven aan het verzoek. Het heeft er alle schijn van dat het land de uitlevering moedwillig frustreert. Om deze reden overweegt de regering van president Donald Trump nu de financiële steun aan Jordanië te korten.
‘Onverteerbaar’
Op 14 juli vroegen 18 Amerikaans-Joodse organisaties – waaronder AIPAC en een brede coalitie aan Joodse religieuze groepen – ook al aandacht voor de uitlevering van Tamimi. Ze riepen de Amerikaanse regering op om meer druk te zetten op de Jordaanse Koning Abdullah. Donderdag sloot de Union for Reform Judaism zich hierbij aan. De oproep aan minister Blok borduurt hierop voort. “In navolging van Joodse organisaties uit de Verenigde Staten, en de nabestaanden van het 15-jarige slachtoffer Malki Roth, roepen wij daarom ook Nederland op om zich in te zetten voor de uitlevering van Tamimi aan de Verenigde Staten,” aldus de brief.
“Het is onverteerbaar dat Ahlam Tamimi, na slechts 8 jaar van haar straf uit te hebben gezeten, als een ster leeft in Jordanië. Niet alleen heeft ze haar straf niet uitgezeten, ze houdt bovendien nog altijd vol trots te zijn op de aanslag waarbij ook vijf onschuldige Nederlanders om het leven kwamen.” De organisaties herinneren Blok eraan dat Nederland jaarlijks miljoenen euro’s geeft aan Jordanië, onder meer voor het versterken van de private sector en de arbeidsmarkt. Hier zou tegenover moeten staan dat het land geen vrijhaven mag zijn voor terroristen.
De brief van CIDI is ondertekend door het Centraal Joods Overleg (CJO), het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW), de Federatie Nederlandse Zionisten (FNZ), de Algemene Zionisten, Likoed Nederland, Arza Nederland, CIDI jongerenorganisatie CIJO, Ijar – Dutch Union of Jewish Students, de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS), het Rabbinaat van de Joodse Gemeente Amsterdam, de Portugees-Israëlietische Gemeente (PIG), Bendigamos, Christenen voor Israël, St. Platform Appèl Kerk en Israël en het Overlegorgaan van Joden en Christenen (OJEC). Ook Kamerleden Joël Voordewind (CU), Raymond de Roon (PVV) en oud-senator Hanneke Gelderblom (D66) sloten zich aan bij de oproep.
De Brief aan de minister luidt als volgt:
Ministerie van Buitenlandse Zaken
T.a.v. Zijne Excellentie de heer S.A. Blok
Postbus 20061
2500 EB Den Haag
Den Haag, 7 augustus 2020
Hooggeachte heer Blok,
Middels dit schrijven willen wij – 16 Nederlandse organisaties en ondergetekende individuen – onze afschuw uitspreken over de weigering van het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië om Ahlam Tamimi uit te leveren, een Palestijnse terroriste die verantwoordelijk is voor de moord op onder meer vijf Nederlanders. We roepen u op om alles in uw macht te doen om Tamimi uitgeleverd te krijgen aan de
Verenigde Staten en verklaren ons solidair met de nabestaanden en hun strijd voor gerechtigheid.
Ahlam Tamimi werd in 2001 gerekruteerd door terreurgroep Hamas. Ze kreeg de opdracht om een doel voor de bomaanslag te zoeken, en bracht op 9 augustus 2001 zelfmoordterrorist Ahmed Al-Masari naar
het Sbarro-restaurant in Jeruzalem. Hij droeg een bom bij zich, verstopt in een gitaarkoffer. De bom woog tussen de 5 en 10 kilo en bevatte honderden metalen bouten, moeren en spijkers om de schade
te maximaliseren. Terwijl Tamimi buiten bleef, ging Al-Masari het restaurant binnen en liet hij de bom afgaan.
Het is op dat moment ongeveer 14.00 uur, en het restaurant was gevuld met klanten die kwamen
lunchen. In totaal kwamen 16 mensen om het leven, waaronder zeven kinderen en een zwangere
vrouw. Nog eens 130 mensen raakten gewond. Volgens ooggetuigenverslagen was de drukke
winkelstraat “volledig bezaaid met bloed en lichamen: van de doden en van de stervenden”. [1] Tamimi beschreef later in een interview op het Palestijnse televisiestation Al-Aqsa TV dat ze haar glimlach wilde
verbergen, maar dat niet kon, toen ze op de radio het aantal slachtoffers hoorde oplopen.[2]
Onder de 16 dodelijke slachtoffers bevonden zich ook vijf leden van het Nederlands-Israëlische gezin Schijveschuurder: Tzira (41), Motti (43), Ra’aya (14), Yitzhak (4) en Hemda (2). Nog twee dochters van de familie Schijveschuurder, Leah en Chaya, raakten ernstig gewond. Ze blijven alleen achter met hun drie oudere broers, die niet mee waren op het uitstapje naar Jeruzalem.
Vanwege haar aandeel in de aanslag werd Tamimi door een Israëlische rechtbank veroordeeld tot 16 keer levenslang, en daarnaast nog eens 250 jaar. Ze kwam echter in 2011 vrij als onderdeel van de
gevangenenruil tussen Israël en Hamas. Sindsdien woont Tamimi in Jordanië, waar ze als een nationale held wordt gezien. Zo heeft ze haar eigen televisieprogramma. De terroriste heeft nooit enige blijk van
berouw getoond. In tegendeel: in een interview bij EenVandaag was te zien hoe ze moest lachen toen de interviewer vertelde dat er geen drie, maar acht kinderen waren omgekomen bij haar aanslag.[3]
De Verenigde Staten verzocht Jordanië na de vrijlating van Tamimi om uitlevering, maar zonder succes.
Hoewel de twee landen (in tegenstelling tot Nederland en Jordanië) een uitleveringsverdrag hebben gesloten in 1995, weigert Jordanië gehoor te geven aan het verzoek.
Het is onverteerbaar dat Ahlam Tamimi, na slechts 8 jaar van haar straf uit te hebben gezeten, als een ster leeft in Jordanië. Niet alleen heeft ze haar straf niet uitgezeten, ze houdt bovendien nog altijd vol
trots te zijn op de aanslag waarbij ook vijf onschuldige Nederlanders om het leven kwamen.
In navolging van Joodse organisaties uit de Verenigde Staten, en de nabestaanden van het 15-jarige slachtoffer Malki Roth, roepen wij daarom ook Nederland op om zich in te zetten voor de uitlevering
van Tamimi aan de Verenigde Staten. Tegenover de miljoenen euro’s die Jordanië jaarlijks uit Nederland ontvangt, onder meer voor het versterken van de private sector en de arbeidsmarkt, zou ook moeten
staan dat het land geen vrijhaven mag zijn voor terroristen.
In afwachting van uw reactie verblijven wij.
Met vriendelijke groet,
Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI)
Centraal Joods Overleg (CJO)
Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW)
Federatie Nederlandse Zionisten (FNZ)
Algemene Zionisten
Likoed Nederland
Arza Nederland
CIDI jongerenorganisatie CIJO
Ijar – Dutch Union of Jewish Students
Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) en het Rabbinaat van de Joodse Gemeente Amsterdam
Portugees-Israëlietische Gemeente (PIG)
Bendigamos
Christenen voor Israël
St. Platform Appèl Kerk en Israël
Overlegorgaan van Joden en Christenen (OJEC)
Joël Voordewind (Tweede Kamerlid ChristenUnie)
Raymond de Roon (Tweede Kamerlid PVV)
Hanneke Gelderblom (voormalig senator D66 en lid Overleg Joden, Christenen en Moslims)
[1] https://www.theguardian.com/world/2001/aug/10/israel1
[2] https://www.memri.org/tv/released-hamas-terrorist-ahlam-tamimi-palestinian-publics-delightsuicide-
bombings
[3] https://streamable.com/zcujnt