Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jezus en Paulus: twee Joodse broeders

14 maart 2016 @ 09:30 - 15:30

(E)12.50

UITNODIGING
Landelijke studie- en ontmoetingsdag voor Kerk en Israël
maandag 14 maart 2016
op het Protestants Landelijk Dienstencentrum te Utrecht

Programma:
Vanaf 9.30 uur Ontvangst – koffie / thee – inschrijven voor de workshops
Dagvoorzitter: Eeuwout van der Linden, Kerk en Israël
10.30 uur Welkom en opening
10.45 uur dr. Annette Merz: Jezus aan de grens. Slechts gezonden naar de verloren schapen van het huis Israëls?
11.30 uur pauze
12.00 uur dr. Peter Tomson: De missie van Paulus: bruggen bouwen in een tijd van vreemdelingenhaat
12.45 uur LUNCH
met mogelijkheid om de boekentafel te bekijken.
(boekhandel Kirchner: www.boekhandelkirchner.nl)
13.30-14.15 uur Workshop 1e ronde
14.15 uur korte pauze
14.30-15.15 uur Workshop 2e ronde
15.25 uur Afsluitende liturgische viering in de kapel

Opgave per e-mail kerkenisrael@protestantsekerk.nl Graag vóór 8 maart of per post: PLD, KIO t.a.v. de heer F. Barnhoorn, Joseph Haydnlaan 2a, 3533 AE Utrecht
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Floor Barnhoorn, telefoon 06-15 90 85 58
Kosten € 12,50 (incl. lunch, te voldoen aan de zaal).

Predikanten ontvangen 0,25 PE-punten

De dag staat open voor alle belangstellenden

Nadere informatie: zie volgende pagina
Op maandag 14 maart 2016 vindt in het Protestants Landelijk Dienstencentrum een studie- en ontmoetingsdag plaats: ‘Jezus en Paulus: twee Joodse broeders.’ De dag wil leiden tot een beter verstaan van de overeenkomsten en verschillen tussen Jezus en Paulus, en nieuwe inzichten en perspectieven krijgen voor de joods-christelijke dialoog. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee Joodse broeders? En wat zijn de spanningsvelden?
De dag krijgt op 7 en 8 november een vervolg in een symposium in Lunteren over ‘Jezus en Paulus: Joodse hervormers?’ met internationale sprekers als Gabriele Boccaccini en Pamela Eisenbaum. Meer info zie http://www.protestantsekerk.nl/actueel/agenda/agenda/Paginas/Symposium-Jezus-en-Paulus.aspx

Sprekers
dr. Annette Merz, hoogleraar Nieuwe Testament aan de PThU Groningen en gespecialiseerd in het historische onderzoek naar Jezus.
dr. Peter Tomson, emeritus-hoogleraar van de Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid in Brussel en gasthoogleraar in Leuven. Hij is kenner van het jodendom en het christendom in de Grieks-Romeinse wereld en van de Joodse achtergronden van Jezus en Paulus.

Workshops
Twee rondes met workshops. Inschrijving bij binnenkomst.
• Workshop 1: In gesprek met
Annette Merz en Peter Tomson
• Workshop 2: “Ik ben immers ook een Israëliet” Romeinen 11 door Joodse ogen. Rabbijn Albert Ringer
Romeinen 11 is een tekst waarin Paulus onder woorden brengt wat voor hem de relatie is tussen de synagoge en de jonge kerk. De tekst heeft historisch aanleiding gegeven tot veel misverstanden. In deze workshop lezen wij, onder leiding van Rabbijn Albert Ringer, delen van deze tekst en proberen, in gesprek met elkaar, de zoektocht van Paulus te begrijpen.
• Workshop 3: Parabels van Jezus
Martijn Stoutjesdijk, PhD onderzoeker Universiteit Tilburg
In deze workshop gaat het om enkele gelijkenissen uit het Nieuwe Testament. Ze worden vergeleken met de gelijkenissen die verteld werden door de vroege rabbijnen (eerste-tweede eeuw na Christus). Het gaat daarbij specifiek om die gelijkenissen waarin het thema slavernij centraal staat. Vaak wordt gesteld dat de gelijkenissen van Jezus de status quo bekritiseren, maar is dat werkelijk zo, en hoe zit dat in de rabbijnse gelijkenissen?
• Workshop 4: Een Joodse Jezus in speelfilms?
Een Joodse Jezus in speelfilms? Tjitte Dijkstra, theoloog en onderwijskundige, lid van de provinciale werkgroep Kerk & Israël in Gelderland.
Vanaf het begin van de filmgeschiedenis zijn er films over Jezus gemaakt. Speelde het in die films een rol dat Jezus een ‘zoon van het volk Israël’ is? Met die vraag begint deze workshop, maar al snel blijkt een bredere vraagstelling belangrijker: welke rol spelen filmbeelden in het joods-christelijk gesprek? Werkt het ontspannend als de heftigste debatten uit het Johannes Evangelie worden uitgespeeld, of schept dat nieuwe struikelblokken? Na het bekijken van
een aantal korte fragmenten, wordt de tijd genomen om de film in perspectief te plaatsen. Voor wie zelf verder wil, is er een paper beschikbaar, met literatuuropgave en kijksuggesties.
• Workshop 5: ‘Judas’ van Amos Oz
Hans Schravesande, theoloog en lid van de Protestantse Raad
De roman ‘Judas‘ van de Israëlische auteur Amos Oz is een grote bestseller. Een van de thema’s van het boek is ‘Jezus in de ogen van de Joden’, door de geschiedenis heen. De vraag naar de ‘historische Jezus’ wordt in het boek nauw verbonden met de vraag naar de ‘historische Judas’. In de visie van de hoofdpersoon is de een niet goed zonder de ander te begrijpen.
In de workshop wordt dit thema van het boek nader verkend. Ook komt de vraag aan de orde hoe dit boek binnen de kerk en daarbuiten verder te brengen, als een bijdrage in het zoeken naar een Jezus die Joden en Christenen kan verbinden.

Gegevens

Datum:
14 maart 2016
Tijd:
09:30 - 15:30
Kosten:
(E)12.50

Organisator

Kerk en Israël Protestantse Kerk
Telefoon:
06-15 90 85 58

Locatie

Protestants Landelijk Dienstencentrum
Joseph Haydnlaan 2a
Utrecht, 3533 AE Nederland
+ Google Maps

Comments are closed.