Archive for 31 oktober 2020

Lezingen van de studiedag op 17 februari 2020

Het thema van deze dag luidde:

75 jaar bevrijding en groeiend antisemitisme, Wat staat de kerk te doen?

Met dit thema wilden we de in mei 2019 overleden theoloog en historicus prof. dr. Hans Jansen eren, die zijn leven wijdde aan het onderzoek naar antisemitisme. Hij zag het als zijn opdracht de kerken in Europa te wijzen op hun taak “om alle christenen te onderwijzen in de geschiedenis van het anti-judaïsme en het antisemitisme”.…

Wereldraad van Kerken en Raad van Kerken Nederland over politiek in Israël

RAAD VAN KERKEN STEUNT PROTEST TEGEN ANNEXATIE GEPUBLICEERD OP 19 mei 2020

Vorige week stuurde de Wereldraad van Kerken (WCC), samen met de Raad van Kerken in het Midden-Oosten (MECC) een brief naar de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Hierin wordt een dringend appel gedaan protest aan te tekenen tegen annexatie van Palestijnse gebieden door Israël.
De Raad van Kerken in ons land heeft deze oproep van de Wereldraad ondersteund en nog eens extra naar minister Blok van Buitenlandse Zaken gezonden.…

Daniel Diker over het vredesplan van Amerika

De Stichting Platform Kerk & Israël heeft het grote genoegen u en jou uit te nodigen voor een bijzondere online lezing van de bekende Israëlische wetenschapper Daniel Diker op maandagavond 29 juni aanstaande om 19.30 uur.
Het Platform organiseert deze lezing samen met het CIDI(Centrum Informatie en Documentatie Israël) en Christenen voor Israël.

Daniel Diker zal in zijn lezing via Zoom ingaan op de vele vragen en meningen die nu over het vredesplan van de Amerikaanse president Trump de ronde doen.…

Over de houding van de RK-kerk tegenover de Joden door de eeuwen heen .

In de bijlage leest u een artikel van de in mei 2019 overleden prof. dr. Hans Jansen over een ontmoeting die hij begin 1998 had met de toenmalige paus Johannes Paulus II over de houding van de RK-kerk  tegenover de Joden door de eeuwen heen. Deze ontmoeting kwam tot stand na een brief van prof. Jansen over een door het Vaticaan uitgegeven document met daarin een ‘overweging’ van deze kerk over de Shoah.…

Minister Blok: Dring bij Jordanië aan op uitlevering terroriste

De Palestijnse terroriste Ahlam Tamimi doodde 19 jaar geleden met een aanslag in Jeruzalem 16 mensen, onder wie 5 leden van een Nederlands-Israëlitisch gezin.

Maar liefst 16 organisaties, evenals leden van de Tweede Kamer, roepen minister Blok (Buitenlandse Zaken) op om bij Jordanië aan te dringen op de uitlevering van Ahlam Tamimi.
Tamimi wordt gezocht door de Verenigde Staten, maar Jordanië frustreert de uitlevering. Zondag is het exact 19 jaar geleden dat de aanslag plaatsvond.